Lions Club Antwerpen Voorkempen

Een beetje geschiedenis: In 1969 werd op initiatief van de Lions Club Antwerpen – Marnix een aantal Voorkempenaars aangesproken om een nieuwe Lions club op te richten. De namen van Jan Verschraegen, Emiel De Cuyper, Jo de Corswarem, en Herman D’Heer, zijn ons nog altijd bekend!

De taalproblematiek in die tijd, waarin de meeste clubs, ook in het Antwerpse, eentalig Frans waren, was niet vreemd aan de wens een nieuwe club op te richten die zoals Antwerpen – Marnix het Nederlands als spreektaal zou voeren.

Het was niet zo moeilijk om 20 kandidaat-leden bij elkaar te krijgen om een overtuigde Vlaamse club op te richten die in de overwegende Franstalige Belgische Lions beweging haar plaats zou opeisen. In die tijd werd deze doelstelling door vele clubs niet in dank afgenomen en zij vonden het zelfs nodig om “de eer van de Lions Clubs van België” te verdedigen tegen het “eenzijdige, onbeleefde en verbeten fanatisme” van de nieuwe club.

Het Charter werd een groot succes, met een volle zaal tijdens de academische zitting die handelde over de plaatsnamen in de Voorkempen, de voorstelling van het embleem en de vlag van de nieuwe club ontworpen door Paul Fleerakkers.

De oorspronkelijke doelstelling van de nieuwe club was voornamelijk gericht op culturele en educatieve doelstellingen. In die geest werden ondermeer de volgende projecten tot een goed einde gebracht:

  • het inrichten van taalcursussen (Frans en Engels) in Loenhout en Sint Lenaarts;
  • de uitvoering in verschillende gemeenten van de Mattheus Passion van J.S. Bach, met dia’s en teksten voorgedragen door Julien Schoenaerts;
  • het instellen van een prijs voor figuratieve kunst, later omgevormd tot de nog steeds bestaande Prijs voor Akwarel;

Lions Club Antwerpen Voorkempen stond later zelf aan de doopvont van Leo Club Antwerpen Voorkempen, Lions Club Moerland en Lions Club Hoogstraten Markland.

Lions Club Antwerpen Voorkempen is / was ondermeer organisator van

  • De Prijs voor Akwarel en Vredesposter wedstrijd in onze regio.
  • 4×4 evenement Kraaienhorst – Brecht / Sint-Lenaarts
  • De Grungblavers vierden Moederkensdag op 15 augustus 2023

Met haar 53 jaar is Lions Club Antwerpen Voorkempen ondertussen uitgegroeid tot een open en moderne club met een groot hart voor vele sociale doelen. In haar werking is de club vooral bekend om haar “no nonsens” aanpak en de heildronk op de vriendschap is geen loze wens of belofte maar het cement van onze club.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑